Kongen av selvpining

Å kvalifisere seg til Ironman på Hawaii krever pasjon. Ingen nordmenn har deltatt flere ganger enn Rune Skinnerlien – i jakten Michael Kors Bags UK på den norske rekorden til Arild Tveiten.

Rune er da også en norsk legende. Sju ganger har han kvalifisert seg til Ironman Hawaii, den sagnomsuste VM-finalen. Og han skal tilbake. Alltid.

For å komme til VM på Hawaii i oktober, må han kvalifisere seg. Og nåløyet er trangt. Over hele verden arrangeres det mer enn 25 Ironman-kvalifiseringer.

Ikonene i triatlon er Mark Allen og Dave Scott. Rune så dem live under Ironman på Hawaii i 1989, som 20-åring. Han ble hektet. Fem år seinere var han selv triatlet og jernmann.

– Det er en enorm opplevelse å være med i verdensmesterskapet på Hawaii. Det er Holmenkollen ganger femti, og vel verdt alt slitet, sier Skinnerlien som var på Hawaii seinest i fjor.

Tilblivelsen er like legendarisk som selve Michael Kors Bags Outlet UK konkurransen. I 1978 diskuterte en liten gruppe marinesoldater hvem som var den best trente idrettsmannen. Det ble foreslått at den beste måten å avgjøre det hele på, var å kombinere svømmekonkurransen Waikiki Rough (3,8 km), deretter sykkelløpet Around Oahu (180 km) og til sist Honolulu Marathon på 42,2 km. 14 menn og én kvinne deltok første gangen.

Stilen var uformell. Flere av deltakerne var kledd i dongeribukser med avkuttede bukseben. Det var greit med småmynt i lommene. Matinntaket underveis foregikk nemlig på McDonald´s.

Dette ble den første utgaven av en årlig konkurranse kalt Ironman. I dag arrangeres Ironman over hele verden, mens den årlige finalen fortsatt arrangeres på Hawaii. Om enn i en litt annen stil.

Arild Tveiten er blant Norges beste triatleter gjennom tidene. Han har drevet med sporten i snart 20 år og har Norges raskeste tid på Ironman Hawaii – 9 timer 29 minutter.

Rune er på jakt etter nettopp denne rekorden. Motivasjonen for å trene i det daglige finner han i variasjonen. Ved å veksle mellom svømming, sykling og løping blir treningsuka variert, og dermed er det lettere å holde på treningsgleden.

I begynnelsen var imidlertid ikke Rune noen selvfølgelig suksess. Resultatene har kommet til etter hvert, som et resultat av hardt arbeid og uendelige mange treningstimer.

– Jeg studerte i USA, og det var i forbindelse med et besøk på Hawaii at jeg første gang fikk være publikummer på Ironman. Noen seinere forsøkte jeg meg på en halv Ironman-konkurranse på St. Croix. Det gikk ikke bra, sier han.

– Jeg kunne knapt svømme, og da jeg kom opp av vannet sto det bare én sykkel igjen i skiftesonen. Jeg tenkte jeg skulle ta dem på løpingen. Jeg drev mye med mellomdistanse i tenårene og løp derfor raskt, men det hjalp jo lite. Da jeg var ferdig med å sykle, løp de første deltakerne i mål. Debuten var mildt sagt en fadese, forteller Rune.

Siden har han målbevisst søkt seg mot Hawaii. For ham handler alt om kvalifisering, igjen og igjen. Resepten er knallhard trening. At han blir stadig eldre, betyr lite.

– Problemstillingen er ikke aktuell, sier Rune Skinnerlien.

– Det er klart vi er eldre, og at kroppen er svakere rent fysiologisk, men like fullt er det vitterlig sant at jeg er bedre rustet foran en Ironman nå enn da jeg var 25. Det er bare å se på testresultatene mine, det. Jeg løper bedre på bane, svømmer raskere og sykler testløypene mine raskere nå enn for ti år siden. Og min foreløpig raskeste tid på Ironman Hawaii satte jeg i fjor, da jeg var 41 år, sier han.

– Dessuten; 80 år gamle Lew Hollender fullførte Ironman Hawaii i 2010 på 15 timer og 48 minutter. Da snakker vi om en vandrende legende.

På bildet: Kristoffer Larsen (t.v.), Rune Skinnerlien og Arild Tveiten – på Hawaii. Foto: Anne Syljuåsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *