Memento mori

Vi skal alle dø og kan like gjerne gjøre det beste ut av det. Da er det kjekt å vite at trening og økt mestringsfølelse bedrer livskvaliteten og styrker fysiske funksjoner i kroppen.

Vi mennesker er skapt for bevegelse. Etter millioner av år med jakt, jordbruk og hardt fysisk arbeid har  evolusjonen formet våre kropper til dagens utgave for å bevege seg. I følge evolusjonen er vi konstruert for lange, Michael Kors Bags Sale utholdende bevegelser. Men det er jo lenge siden evolusjonen. Steinaldermenneskene hadde neppe sofa, fjernkontroll, laptop og pizza. Og de levde lenge før bil, fly og heis.

Selv om du allerede trener et par ganger i uka; det er lett å glemme at hverdagstrimmen er den viktigste. I motsetning til hva vi liker å tro, er vi nordmenn faktisk blant de minst aktive i Europa.  Ja, og verre skal det bli. I følge Jorunn Sundgot-Borgen, idrettsprofessor ved Norges idrettshøgskole  amleisure og medlem av Nasjonalt råd for fysisk aktivitet og helse, så slår Norge faktisk USA i andel mennesker som utvikler overvekt.

Vårt selvbilde som et natur- og fjellvandrende folk, født med ski på beina, falmer når tendensene undersøkes vitenskapelig. Tall fra Norges idrettshøgskole viser at 80 prosent av Norges befolkning ikke engang følger rådene til Helsedirektoratet om minst 30 minutters daglig fysisk aktivitet. Derfor er det store helseproblemet ikke at noen få trener for mye, men at de fleste ikke trener nok.

Mange vet ikke hvor lite de faktisk beveger seg. Se for deg en helt normal dag på kontoret. Du har kjørt bil til jobb, tatt heisen opp fra parkeringshuset og på vei bort til pulten tar du med deg en kaffe. Fram til lunsj er du stasjonert ved arbeidsplassen, så går du bort i gangen og tar heisen ned til kantina. Der sitter du og spiser en halvtime, før du igjen gjennomfører den samme prosedyren og ender opp ved pulten igjen.

Undersøkelser viser at mer fysisk aktivitet gir enormt utbytte for muskler og skjelett. Det bedrer livskvaliteten og mestringsfølelsen, og du får bedret fysiske funksjoner i kroppen.

Romerne hadde sin latinske frase, Memento mori – husk at du skal dø. For noen lyder det som en trussel. For andre er det en påminnelse om at vår tid her på jorden er begrenset, og således er det en påminnelse om at vår tid er verdifull:

Ta vare på dine nærmeste, og på deg selv.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *