The naked runner?

  Vi er født nakne, men naturisme er forbeholdt de spesielt interesserte av oss. Løpe barfot derimot?

På samme måte er det med løping; vi er født til å løpe barfot, men utenom noen løpeturer på stranda sommerstid er det sjelden  Dresses UK (eller aldri) vi løper uten joggesko.

Likefullt er det de siste åra et økt fokus på «the naked runner», barfotløpingens velsignelse.

Barfotløping er beskrevet i bestselgeren «Born to run» av den amerikanske forfatteren Christopher McDougall og i forskningen til Daniel Lieberman fra Harvard University.

Parolen er: Destod mer vi nærmer oss barfotløpingens løpesteg, detso mer naturlig løper vi. Som igjen betyr færre skader og mer effektiv løping.

De færreste av oss løper barføtt. Men utviklingen på løpefronten går like fullt mot lettere skotyper. Mindre demping og stabilitet hindrer  Cocktail Dresses løperen i å «lande på hælen» for så å rulle framover i steget.

Barfotløping innebærer at man i større grad  bakken med tåballene og fjærer naturlig med framfoten før hele foten treffer bakken.

– Du må ha rank holdning i overkroppen og gjerne ha en litt «aggressiv», lett framoverlent, holdning og tenke over at du treffer med framfoten. Øk gjerne også stegfrekvensen litt, i stedet for lange tunge steg. Lette konkurransesko hjelper til med dette, sier Are Skjævestad i Arendal Triathlon.

– Men husk at det å gå fra vanlige stabile, dempede, joggesko til konkurransesko krever en lang tilvenningsperiode, sier han og vet hva han snakker om. Han har selv forsøkt å finne en ny løpsteknikk ut ifra barfotløpingsfilosofien.

– Det første du merker er at du blir stiv og støl i leggene, sier Skjævestad, som ivrer mer for variasjon i sko enn å være uten skoa.

– Ha flere par sko. Gjerne en konkurransesko, men også en mer dempet/stabil mengdetreningssko. Løper du både på asfalt/grus og i terrenget, bør du også ha et godt par terrengløpesko. Flere sko gir mer variasjon. Du sliter skoa mindre, og det er bedre for føttene og kroppen din.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *